Hőszivattyú

Építkezni fogunk, fűtési megoldásnak pedig a hőszivattyú tűnik a legjobb alternatívának. A blog saját példánkon keresztül mutatja be a hőszivattyú előnyeit, hátrányait. A tervezést és a megvalósítást.

Friss topikok

Miért pont hőszivattyú?

2009.11.06. 15:57 Admini

Amikor eldőlt, hogy építkezni fogunk és megvettük a telket fel sem merült bennünk a kérdés, hogy mivel akarjuk megoldani a fűtést.

Terveket azonban szőttünk, kalkuláltunk. Az anyagi és egyéb lehetőségeket vettük számba és ekkor ért minket az első kellemetlen meglepetés. A biztosra ígért gázbevezetés elmaradt és érdeklődésünkre sem tudtak semmi bíztatót mondani a jövőt illetően. Mindeddig fel sem merült bennünk, hogy a fűtést ne gázzal oldjuk meg, mint ahogy az hazánkban úgy általában lenni szokott.
Jött a lehetőségek számba vétele.
 
Természetesen azzal indítottunk, hogy igyekeztünk kideríteni mikor lehet bevezetni a gázt, de ahány helyen érdeklődtünk annyi féle választ kaptunk. Minden jel arra mutat azonban, hogy ha csoda nem történik akkor bizony esélytelen, hogy időben bekössék telkünkre a gázt.
 
Tartályos gáz
  
Az alternatívák között is első helyen a gázt vettük számításba. A tartályos gázt, amit aztán rövid úton el is vetettünk. A tartályt ingyen telepítik, ám nagyságrendileg háromszor annyi lenne a gáz ára, mint a vezetékes földgázé.
 
Villany fűtés
 
Meglepő, de egyesek szerint reális alternatíva. Nagyon olcsón telepíthető falra szerelhető mini radiátor szerű fűtőtestek léteznek, melyek mindenféle modern technológiával működnek és forgalmazóik állítása szerint nem gazdaságtalanok. Főleg a működésbe helyezés, karbantartás egyszerűségét emelik ki és az ezen spóroltakat állítják szembe a drágább működési költségekkel. Továbbá a gázárak további emelését és megbízhatatlanságát hozzák fel a villanyfűtés melletti érvként. Valójában azonban hosszú távon tervezve nem éri meg. Éjszakai áramot is kalkulálva olyan kétszeres fűtési költségről írnak a fórumozók a gázhoz képest. Ezt a forgalmazók szerint rendkívül jó hőszigeteléssel lehet a gáz fűtés költségeinek környékére csökkenteni. Minket nem győzött meg és a villanytól (villanyszünet és áram ára) való függőség sem nyugtat meg minket. Csak nagyon-nagyon jó hőszigetelésű házaknál lehet reális alternatíva, mert ott a beruházáson spóroltak lassan térülnének meg a gáz esetén.
 
Fa és egyéb bio fűtés
 
Azon túl, hogy életvitelünkhöz nem nagyon illenek az emberi munkát igénylő fűtési megoldások elsőre nem vetettük el. Nem áll tőlünk messze kézzel tüzelni, de ezt csak kandalló formájában gondoltuk esetlegesen megvalósítani. Léteznek azonban különféle lehetőségek, mint például a faelgázosító kazán, melyhez akár puffer is alkalmazható ezzel elkerülve a napi sokszori tüzelési igényt. Beruházási költség tekintetében nem tűnik vészesnek, talán egy kicsit drágább csak a gázkazánnal megoldott fűtésnél. Ellenben az üzemeltetési költségek nagyon kedvezőek, olcsóbban ki lehet hozni a ház fűtését, mint a gáz esetén. Ami miatt végül elvetettük az a lustaság és saját magunk ismerete. Nem mindegy milyen fát tüzel az ember, nem mindegy mikor rak a tűzre, nehezen szabályozható a hőmérséklet és persze egy hosszú hétvége alatt rettentően lehűlne a lakás. Ez egy igen mobilis, kisbabát tervező családnál csak vészmegoldás lehet.
A szénnel és egyéb fűtőanyaggal való manuális tüzelést hasonló okokból vetettük el.
 
Hőszivattyú
 
Ez mindig is közel állt hozzánk. Környezettudatos, természetet szerető és védő emberekként mindig is szimpatizáltunk a környezetbarát megoldásokkal. A hőszivattyúról is hallottunk már és vágyálomként fel is merült bennünk, de a hallomásból ismert riasztóan magas beruházási költségek miatt és persze saját anyagi lehetőségeink miatt soha sem számoltunk vele komolyan. Persze az rettentően csábító, hogy az üzemeltetési költsége nagyon alacsony és idővel megtérül, de annak aki amúgy is részben hitelből építkezik ez sovány vigasz. Nekünk annál is inkább az, mert nem szeretünk eladósodni. Nem is szoktunk. Csak a lakás miatt és most az építkezés miatt voltunk és vagyunk hajlandóak eladósodni. Még autót is inkább használtan vettünk készpénzben, mintsem hogy hitelt vegyünk fel rá.
Persze azért számba vettük az előnyöket, hátrányokat és nagyon egy oldalra billent a mérleg.
Hátrányoknál ugyanis csak a magas beruházási költség nyom igazán sokat a latban, de még talán az sem akkora tétel, mint azt egyébként gondoltuk. Korábban úgy gondoltam 5-10 millió forint környékén indul egy ilyen beruházás, ami már olyan nagyságrend, amit ha akarnánk sem tudnánk pluszban felvállalni. Ennél azonban előzetes tájékozódásom alapján jelentősen kedvezőbb árakat olvastam. Simán 5 millió alatt marad a beruházás költsége és ugyan az internetes fórumok nem a legprecízebb tájékozódási lehetőségek, de az ott olvasottak alapján én most reménykedem benne, hogy 2-3 millió forint körül ki lehet építeni a rendszert. Ráadásul a gázos fűtési rendszer költségei sem lennének alacsonyak, kezdve a gáz telekre bevezetésétől, a gázkazánon, kéményen és engedélyeken át sok mindenig. Ezek mind nem kellenének hőszivattyú esetén, ami igen pozitív, hisz korábban ezek árával már kalkuláltunk. A költségek tehát kezdenek átcsúszni a már vállalható tartományba. További ellenérv, hogy csak padló és falfűtés jöhet igazán számításba a hőszivattyú esetén. Nem tudom miért van így, de majd utánanézek. Azonban annak ellenére, hogy mi radiátorral számoltunk nem lenne különösebb problémánk a padló, vagy falfűtéssel sem. Persze ennek költségei valószínűleg eltérnek a radiátoros megoldás költségeitől, de hogy merre és mennyivel az még kérdés marad. Majd ennek is utána kell nézni, illetve kérdezni.
A költségeket ráadásul talán lehet csökkenteni pályázaton nyert pénzzel, vagy különféle kedvezményekkel. Ez már egyértelműen a mérleg pozitív nyelve, mint ahogy az ezt követő tényezők is.
Függetlenné válnánk a gáztól és viszonylag jól kalkulálhatnánk a fűtési költséggel, amivel hosszú távon ugyebár pozitív lenne a pénzügyi mérleg. Felfogható tehát akár befektetésnek is.
Jól szabályozható, kényelmes és folyamatos fűtést biztosít. Nem hűl ki a lakás, olyan hőfokot állítunk be, amit szeretnénk. Mivel nincs semmiféle égés nem kell emiatt pluszban mindenféle követelménynek megfelelni (szellőzők, kémény...) és persze semmi munka nincs vele. Nem kell a tüzet rakni.
Melegvíz szintén ezzel biztosítható, amin további összegeket lehet spórolni. Nem kell bojler, vagy legalábbis nem akkora, mint egyéb megoldások esetén. A hőszivattyú nem csak fűteni tud a hideg időben, de melegben hűteni is tudja a házat. Nem vagyunk légkondi pártiak, sem az autónkban nincs, sem az új házba nem terveztünk, de ez a módja a lakás hűtésének szimpatikus. Ráadásul ha neadj isten idővel mégis légkondit szereltetnék leendő házunkba ahhoz képest mindenképen jelentős megtakarítást jelent.
No és persze a hőszivattyú környezetbarát és egészséges. Tisztára, mintha marketingszöveget írnék. El is vette az eszem és kiböktem a páromnak, hogy én ilyet akarok!
 
Hát nagyjából itt tartunk most. Álomszerű terveknél és pénzügyileg nem alátámasztott elhatározásoknál.
Ha minden jól alakul, akkor hőszivattyúnk lesz, azzal fogjuk a fűtést megoldani. A következő lépés az, hogy mindennek jobban utána kell nézni. Leginkább persze az anyagi rész az ami döntő lesz. Bármennyire is sok a pozitív a hőszivattyú mellett, azért az anyagias és reális énünk azt mondja, hogy ezt ötször meg kell még gondolni. Reméljük vállalható terhet fog csak jelenteni és akkor a blog egészen addig fog frissülni, míg az üzemeltetési tapasztalatokról is be nem számolok rajta.

6 komment

Címkék: költségek fűtés hőszivattyú fűtési alternatívák

A bejegyzés trackback címe:

https://hoszivattyu-futes.blog.hu/api/trackback/id/tr721504990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jázmin07 2009.11.25. 13:02:58

A pellet fűtésről

A pellet nem más, mint műszárított, alacsony nedvességtartalmú (kisebb, mint 8%.) asztalosipari fa hulladék, amit darálás után nagy nyomáson és magas hőmérsékleten átsajtolnak egy 6-8 mm átmérőjű nyíláson. Az eljárás során semmiféle adalék anyagot, vagy ragasztót nem használnak, a rudacskákat a fában lévő celluóz tartja egyben. Az így kapott 1-4 cm hosszúságú, farudacskákat hívjuk fa pelletnek. Ez a viszonylag homogén és igen magas fűtőértékű tüzelőanyag lehetővé teszi a kályhák szabályozását, automatikus adagolását. A pellet 98-99 %-ban ég el, a kazánt tisztítani egy-két héten belül egyszer szükséges, a hamu mennyisége elenyésző. Károsanyag kibocsátása a szabályozott égés miatt a fafűtéséhez képest is alacsony, a fosszilis tüzelőkkel (gáz, szén) összehasonlítva pedig egyenesen jelentéktelen.

A pellet fűtőanyag ára kicsit magasabb, mint a tűzifáé, de tömörebb anyag, és jobb az égés hatásfoka is, így kevesebbet kell belőle vásárolni. Bármennyire is automata, komfortos, végeredményben a pelletkazán is egy fatüzelésű kazán, így több gondoskodást igényel, mint egy gázkazán, de mindenképpen megéri a fáradtságot a fűtési költségekben jelentkező tetemes különbség miatt: a pelletfűtés a szokásos fűtési rendszerek (Pb-gáz, elektromos áram, földgáz, olajfűtés) költségének csupán kb. 25-30%-ába kerül, így a kezdeti beruházás 1-2 fűtési idényen belül megtérülhet.

A pelletfűtés egyaránt alkalmas a használati melegvíz és a fűtési melegvíz energia előállítására is ugyanúgy illeszthető a fűtési rendszerünkhöz, mint egy szokványos kazán. A piacon különböző teljesítményű kazánok elérhetők, a tipikus családi ház kifűtésére alkalmas mérettől (15-35kW) kezdve, a 100kW-nál is nagyobb kapacitású eszközökig, melyek már akár iskolák, intézmények, kórházak, irodaházak, társasházak, üzemcsarnokok, fóliasátrak kifűtésére is alkalmasak.

jázmin07 2009.11.25. 13:11:45

Én, most tértem át a pelletkazános fűtésre és egyenlőre elégedett vagyok, kényelmes mint a gázfűtés,ami pellet adagolónak és a mechanikának köszönhető. Hasznos infót találhattok itt: www.biopelletkazan.hu .

Huffa Huffa 2010.01.27. 21:05:26

Itt rengeteg szigetelő anyag kapható jó árakon, ha valaki a hőszigetelésre szeretne áldozni!
www.szigatech.hu/termekek/hoszigetelo-rendszerek.html

theof 2010.02.24. 19:46:06

@Huffa Huffa: miért kell reklámozni ez annyira szánalmas! Ezen a bolton látszik hogy nem elégedett vásárló ajánlja őket csak valaki akinek ez érdeke. Ebből kiindulva pedig aki ilyen tisztességtelenül reklámoz arról azt hiszi az ember hogy tisztességtelen eladó is és az építőiparban üzletet csak bizalomra lehet építeni. Hogy lehet hogy erre nem jönnek rá a forgalmazók. Az oldal egyébként rossz! Nem találtam meg 5cm-nél vastagabb rendszerek árait, a különböző anyagok hővezetési képességét, és vakolhatóságának tartósságának ismérveit. A kommentelő ne reklámozzon mert az ciki!

theof 2010.02.24. 19:47:50

látom feltöltés alatt de akkor is....

Esb-stibi 2010.08.25. 15:57:22

Most találtam a bejegyzést, ha még nem késő, akkor nézzed meg a hőszivattyú kínálatunkat
ESB: www.esb-hoszivattyu.hu/
Rifeng: www.hoszivattyu-energia.com/rifeng/products.php
süti beállítások módosítása